+32 56 37 90 50 info@bimsoft.be

BIMSOFT ALS OPERATIONELE PARTNER VOOR VOEDINGSSECTOR – Deel 1

ERP en MES gaan hand in hand

Volledig geautomatiseerde voedingsfabrieken zijn nog altijd een utopie, maar toch zijn veel elementen van het productieproces van morgen vandaag al in gebruik in de voedingsindustrie. Zaak is om een geïntegreerde oplossing te genereren. Producenten en verwerkers moeten toekomstgericht in staat zijn om de globale concurrentie aan te gaan en de digitale transformatie te gebruiken om toegang te krijgen tot nieuwe verkoopkanalen. Een overzicht van de nieuwe consumententrends en wat Bimsoft hierin kan betekenen.

CONSUMENTENTRENDS

Naast de vele extra regelgevingen, kwaliteits- en voedselveiligheidseisen waaraan ze al moeten voldoen, worden voedingsbedrijven vandaag ook nog geconfronteerd met een alsmaar sterker wordende stem van de consument en een veranderend consumptiepatroon. Zo wordt de etikettering complexer, omdat de consument de origine van een product wil weten, de calorische waarde ervan wil achterhalen, de precieze samenstelling en hoeveelheden van bepaalde ingrediënten wil vergelijken, de aanwezigheid van allergenen wil nagaan … De diversificatie van de maatschappij en de groeiende export leiden ook tot een stijgende vraag naar bio, halal, koosjer of vegetarisch.

In dit artikel halen we enkele consumententrends aan en geven we aan hoe Bimsoft hierop een antwoord probeert te bieden voor de voedingsbedrijven.

Agility

Een demografisch fenomeen dat de kop opsteekt, is het feit dat de gemiddelde gezinssituatie niet meer is zoals twintig jaar geleden. We zien steeds meer eenoudergezinnen, jongeren die alleen wonen en ouderen die verkiezen om langer alleen in hun huis te blijven wonen. Voor grote, nieuw samengestelde gezinnen gelden er dan weer andere maatstaven.

‘Wendbare’ voedingsbedrijven willen inspelen op deze nieuwe commerciële vereisten, bijvoorbeeld door zowel grotere als kleinere verpakkingen te produceren.

Bimsoft groeit mee met deze trends en bedrijven, door een flexibele oplossing aan te bieden die samen met het klantbedrijf de trends opvolgt naar verpakking (seizoensgebonden, speciale acties,…) 

Kwaliteitscontrole

De groeiende bewustwording van de ecologische impact op onze planeet daagt de voedingsindustrie ook uit om de houdbaarheid van de producten te verhogen en dunner en minder verpakkingsmateriaal te gebruiken. Verse producten worden vandaag vaker gasverpakt in microgeperforeerde folies om bederf zo lang mogelijk tegen te houden. Onrechtstreeks zorgt dit er ook voor dat er nood is aan meer sensoren die kwaliteitsgegevens meten en analyseren.

Ook Bimsoft volgt de trends naar etikettering en verpakkingstypes op. Het is steeds mogelijk om uw product te voorzien van interne of externe labelling. De THT wordt steeds automatisch vermeld, en samen met de klant bekijken we welke oplossing (barcode, RFID, QR-code,…) het efficiëntste werkt voor supply chain, maar ook voor de consument die steeds kritischer wordt naar recepturen en verpakking.

Traceerbaarheid

Een laatste belangrijke trend is de stijgende vraag naar traceerbaarheid. In de vleesverwerkende industrie speelt dit bijvoorbeeld een grote rol. Door sommige calamiteiten in het verleden is de roep naar controle daar veel groter dan voorheen.

De goederenstroom moet op een consistente wijze met de informatiestroom verbonden zijn, zodat de goederen volledig getraceerd kunnen worden van de leverancier naar de klant en omgekeerd.

Bimsoft registreert elk operationeel proces (productie, logistiek, kwaliteitscontrole,…) van in zijn oplossing You.Trace.IT. Zoals de naam het al aangeeft, wordt tracing via deze oplossing kinderspel. Via een boomstructuur is het steeds mogelijk om het afgewerkte product terug te traceren naar grondstof, halffabricaat of oorsprong. Ook worden de eventuele kwaliteitscontroles per stap getoond in deze ‘trace tree’.

Bron: De Jonghe A. (2018), Softwareoplossingen voor nieuwe consumententrends, foodprocess.pmg.be